UGT Informa #09/2022 – 23J – Raons per una vaga

23J - Raons per una vaga

 

Companya, company,

T’informem dels darrers temes d’interès,

RAONS PER DESCONNECTAR I ATURAR EL 23J LES 2 ÚLTIMES HORES

El Govern diu apostar per la digitalització i la tecnologia per substituir al nostre país els sectors industrials perduts amb la globalització. Tothom esmenta el Sector TIC com el del futur. Però les condicions dels treballadors i treballadores del Sector, són cada cop més PRECÀRIES. I la fuga de talents a altres països és cada vegada més gran.

Com s’ha arribat a aquesta situació? Fa anys, les empreses no tenien cap interès pel Conveni. Totes ofertaven condicions d’entrada molt més avantatjoses i la negociació individual era la norma per aconseguir bones condicions. Eren els temps en què amenaçaves de canviar-te d’empresa, i et milloraven les condicions.

Ara, les coses han canviat, i el Conveni els va bé. La nostra professió s’ha devaluat, ens demanen més per menys. Les empreses volen cada vegada més de tu, però regatejant i fent el garrepa en les compensacions. Volen que la feina sigui la teva forma de vida, que no un mitjà per guanyar-te la vida. Pretenen, fins i tot, que ho facis convençut/da. Per això ens fan multitud de xerrades de ”coaching”, sobre els “valors de l’equip”, la “motivació”, el “lideratge”, la ”gestió del talent”, i fins i tot implanten metodologies per aconseguir que siguem més “àgils”.

Volen dedicació plena, que el teu horari sigui l’horari que fixi el client pel servei, i que la teva vida giri al voltant de terminis de lliurament de projecte cada cop més asfixiants. A canvi, et prometen variables i compensacions, però després no arriben. I allò que determina que el teu treball es vegi valorat, o no, en millores i retribució, és la valoració subjectiva i de vegades “arbitrària” del teu cap.

Un conveni de mínims és el que serveix a les empreses per poder ajustar a la baixa les teves reivindicacions. Si el llistó del conveni quedés més alt, s’acabaria el favoritisme, la discriminació efectiva i que hagis d’admetre coses que no t’agraden. El fet de decidir-te per prioritzar la conciliació de la vida personal, familiar i laboral no perjudicaria la teva carrera professional.

EL 23 DE JUNY PAREM – SUMA’T!!– TU POTS

Flexibilitat Laboral Conveni

 
Tenim una oportunitat històrica per posar fi a aquesta situació kafkiana. Totes i tots podem exercir el nostre dret constitucional a deixar de treballar durant aquestes dues hores finals, per donar un missatge alt i clar a les empreses de l’AEC.
 

FAQ’s VAGA 23J

– Per què només dues hores?
Les mobilitzacions sempre es fan de manera progressiva, es va començar amb concentracions de delegats, després accions amb els grups parlamentaris i la premsa i ara es planteja una primera vaga parcial.
Cal tenir en compte que la convocatòria d’aquesta vaga és una fita històrica, ja que mai abans la consultoria no havia patit una vaga sectorial.

– Hi haurà una manifestació o concentració aquell dia?
No. El que es pretén és donar un avís a totes les empreses del sector. A més, en 2 hores d’atur no dona temps a ningú a acostar-se al lloc de la concentració i romandre-hi prou estona.

– Quin és el següent pas?
Es deixarà un temps perquè la patronal recapaciti i, si no ho fa, es reprendran les mobilitzacions i es decidirà arribar a una segona vaga, possiblement un dia complet. Per això és molt important un seguiment de la vaga massiu, perquè la patronal canviï d’actitud.

– Quant em descomptaran del salari?
Et descomptaran la quarta part del salari brut corresponent a un dia natural més la part proporcional del descans setmanal. Per fer el compte aproximat, pots agafar la quantitat inclosa en el concepte “BASE S.S.”, que inclou el salari brut del mes més la part proporcional de la paga extra. Si aquesta quantitat la divideixes entre 30, obtens el salari brut diari. Dividint-lo entre 4 tindries la part de salari a descomptar-te per les dues hores de vaga. A això darrer, si treballes de dilluns a divendres com indica el calendari laboral de l’empresa, el multipliques per 1,4 (per cada 5 dies de treball en tens 2 de descans).

– He de preavisar que faré vaga?
No. No tens cap obligació d’avisar que secundaràs la vaga ni que no ho faràs. És més, pots haver avisat i, a l’últim moment, canviar d’idea. De vegades els responsables pregunten, entenent que la resposta implica un compromís, però no és així. Un pot decidir a l’últim minut fer la vaga, encara que hagués comunicat prèviament que no pensava secundar-la.

– Em pot impedir el meu responsable que faci vaga?
No. L’única causa que et pot fer treballar en contra de la teva voluntat, és que t’hagin notificat oficialment que formes part dels serveis mínims.

– Em poden tocar serveis mínims?
És molt difícil que això passi, però sí que és possible. Els serveis mínims s’estableixen per a les feines essencials en clients estratègics pel país. No els decideix el teu responsable ni l’empresa, sinó que es determinen per part de l’autoritat laboral en negociació amb el comitè de vaga. En qualsevol cas, t’ho han de notificar per escrit i amb prou antelació. En el cas estrany que t’arribés la notificació de formar part dels serveis mínims, escriu-nos perquè puguem contrastar amb el comitè de vaga si realment el teu treball està considerat servei mínim. Si realment formes part dels serveis mínims, hauries de treballar obligatòriament, encara que la teva decisió fos secundar la vaga.

– Em poden amenaçar o pressionar per no fer-ho?
No. És totalment il·legal pressionar els treballadors per no secundar una vaga.

– Puc fer l’atur de 2 hores en un altre moment que no sigui el final de la jornada?
No. La vaga està convocada així, en les dues darreres hores de cada jornada o torn laboral. Si la fessis en qualsevol altre moment no estaries emparat per aquesta convocatòria.

– Com actuar si estic treballant presencialment?
Senzillament, dues hores abans de finalitzar la teva jornada laboral, envies un email al teu responsable (perquè quedi clar que no t’absentes sense motiu), fitxes la sortida, ho reculls tot i te’n vas a casa.
     – Si la teva jornada finalitza a les 17:30, tu te’n vas a les 15:30.
     – Si la teva jornada finalitza a les 15:00, tu te’n vas a les 13:00.
     – Si la teva jornada finalitza a les 22:15, tu te’n vas a les 20:15.

– Com actuar si estic teletreballant?
Igualment, dues hores abans de finalitzar la teva jornada, fitxes la sortida, tanques la sessió, apagues l’ordinador i gaudeixes de la resta del dia com et plagui.

– Com actuar si treballo a torns?
De la mateixa manera que hem explicat en els dos casos anteriors. Si estàs en presencial, te’n vas dues hores abans d’acabar el teu torn. Si teletreballes, et desconnectes dues hores abans d’acabar el torn. Sempre, just abans d’anar-te’n/desconnectar-te, fitxa la sortida.

Notícia de premsa en el diari ‘eldiario.es’. Per llegir-lo prem l’enllaç:

TU POTS. AMB TU PODEM TOTS.

Seguirem actuant. Seguirem informant.

 

#ConveniTICdigne     PROU JA DE PRECARIETAT!!

Ja saps que estem a la teva disposició per tot allò que ens vulguis consultar o explicar.

Secció Sindical de la UGT Sopra Steria

UGT – Full d’afiliació de la UGT

UGT – Ventatges de l’afiliat

Comments are closed.